[飲みたい新着酒 #070:越の誉 90 YELLOW 純米無濾過生原酒]

1080_飲んでおこう


日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


早場米・葉月みのりで醸す「越の誉 90 YELLOW 純米無濾過生原酒」

越の誉 90 YELLOW 純米無濾過生原酒


秋が深まり、酒も深まり、二日酔いってダメンズ丸出しじゃないですか、と思っている自称飲み手代表の今井です。猫を二匹飼っていますが、さて?

柏崎は北前船の寄港地でだったこともあり、古くから栄えていました。その歴史の中で大火や震災を受けて、2008年、新たに和醸蔵を建て、日本酒文化に寄与するべく日本酒を醸し続けてくれています。

さて、本題。早場米はいくつかありますが、八月に刈り取りができる「葉月みのり」で醸されたこのお酒は、新米新酒として出されます。

飯米同等の90%精米。「90%精米の純米無濾過生原酒」と銘打って、瑞々しく、力強い酸味を楽しませてくれる仕立て。その上、透明感のある飲み心地。これも魅力です。

一昨年にデビューし、高温障害を乗り越えて、今回、三度目の醸しで仕様が固まったかなという印象を与えてくれました。新酒だからこその個性に加えて、酸の働きの良さ、米の旨さ所以のほのかな甘さを楽しませ、飲み手を笑顔にします。

個性的なのに飲みやすい。これもまた魅力です。あなたもぜひこの機会にお試しください。[2024.10.08]


▼参考サイト
原酒造(Hara_Brewery)


As autumn deepens, the alcohol consumption deepens, and a hangover is a sign of being a total loser. I’m Imai, a self-proclaimed representative drinker. I have two cats, but what about you?

Kashiwazaki was once a port of call for the Kitamae ships, and has flourished since ancient times. Throughout its history, it has endured major fires and earthquakes, but in 2008, a new Japanese brewery was built and the brewery continues to brew sake to contribute to the sake culture.

Now, on to the main topic. There are several types of early-season rice, but this sake is brewed with “Hatsuki Minori,” which can be harvested in August, and is served as new rice sake.

The rice is 90% polished, the same as rice used for eating. It is labeled “90% polished pure rice unfiltered raw sake,” and is made to enjoy a fresh, powerful acidity. On top of that, it has a clear drinking experience. This is also an appealing feature.

It debuted two years ago, overcame the damage caused by high temperatures, and this third brewing gives the impression that the specifications have been solidified. In addition to the individuality that comes with being a new sake, the good acidity and the subtle sweetness that comes from the deliciousness of the rice will make the drinker smile.

It’s unique, yet easy to drink. This is another appealing point. Please take this opportunity to give it a try.[2024.10.08]

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