日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
酒母を搾った「月不見の池 酒母搾り shubonne」
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日本酒の世界も時間と共にゆっくりと広がりつつあります。栄枯盛衰という流れもありますが、変わることは決して悪いことではありません。大いに研鑽を果たしていただきたいと願っています。
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今回ご紹介する「シュボンヌ」は、今年で四期目になるでしょうか、正確なところは判りませんが、新しい日本酒として名を馳せています。
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なぜならば、酒母を搾った日本酒だからです。この「酒母」とは、発酵工程に入る前に、あらかじめ酵母を培養して大量に増殖させたものが酒母(しゅぼ)で、お酒の元(もと)となるものです。
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本来であれば、原料米と仕込水を加え、三段仕込みならば、原料米と仕込水を加えることを酒母の上から2度繰り返します。そして、発酵を推し進めて、できあがった醪(もろみ)を搾ることで日本酒を造って行きます。
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ですが、その工程は取らず、酒母が程良く発酵し、日本酒として楽しめる味わいになった段階で取りだして、搾ったもの。それが「シュボンヌ」です。
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甘いジュースに乳酸由来の酸が加わり、甘酸っぱい日本酒として仕上がっています。召し上がってみれば判りますが、癖になる旨さを感じることと思います。あなたもぜひこの機会にお試しください。[2025.1.14]
▼参考サイト
猪又酒造(inomata_brewery)
The world of sake is slowly expanding over time. There are ups and downs, but change is never a bad thing. I hope you will continue to study hard.
The “Shubonne” that I will introduce this time is now in its fourth season, I think, but I’m not sure exactly when, and it has become famous as a new type of sake.
This is because it is sake pressed from the yeast starter. This “shubo” is a yeast starter that is made by cultivating yeast and multiplying it in large quantities before the fermentation process, and it is the source of the sake.
Originally, raw rice and brewing water are added, and if it is a three-stage brewing process, raw rice and brewing water are added twice from the top of the yeast starter. Then, fermentation is promoted and the resulting moromi is pressed to make sake.
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However, this process is not carried out, but rather the yeast starter is taken out and pressed at the stage where it has fermented to the right degree and has a flavor that can be enjoyed as sake. This is “Shubonne”.
The sweet juice is mixed with acidity from lactic acid to create a sweet and sour sake. You will understand when you try it, but I think you will find the taste addictive. Please take this opportunity to try it.[2025.1.14]
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