日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
あづまみね 純米吟醸 美山錦 生原酒 初搾り 中取り限定
心なしか春の気配を感じた今日です。まだ世間は大寒ですが、背伸びをすると立春が見え隠れしています。自称飲兵衛代表・おいしい酒倶楽部の今井です。
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いま、生産石高はどのくらいなのでしょう。ですが、大きくないことは確かです。
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その中で330本が小山商店に届き、その50本目をいただきました。
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丁寧な造り込みが窺える、米の旨味と酸のバランスで飲み心地優先の仕立て。生産本数が少ないですから、どこそこにもあるという訳ではありません。が、見掛けたら飲むべき1本です。
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味わいとは、上立ち香から始まって返り香までだと思っています。なんぢゃそりゃと思ったあなたが日本酒に興味があれば、ぜひ調べてみてください。
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美山錦は透明感を感じさせる上品な仕上がりになりやすく、余韻も静かで、きれいに消えて行きます。暫くは、美山錦を追い掛けていましたが、最近はひとごこち米も追い掛けています。
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新着酒でご紹介した「竹雀」とは違い、あづまみねは食に寄り添う感じです。それも昨日今日からではなく、もう何十年も一緒のような寄り添い方をするかのように、引き手と押し手を心得ています。
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特に出汁料理と合わせるとその本懐を知ることができます。洋風料理でも膨らみ方を楽しませます。
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小理屈よりもまずは一杯。あなたもぜひこの機会にお試しください。[2025.01.21]
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いま、生産石高はどのくらいなのでしょう。ですが、大きくないことは確かです。
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その中で330本が小山商店に届き、その50本目をいただきました。
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丁寧な造り込みが窺える、米の旨味と酸のバランスで飲み心地優先の仕立て。生産本数が少ないですから、どこそこにもあるという訳ではありません。が、見掛けたら飲むべき1本です。
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味わいとは、上立ち香から始まって返り香までだと思っています。なんぢゃそりゃと思ったあなたが日本酒に興味があれば、ぜひ調べてみてください。
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美山錦は透明感を感じさせる上品な仕上がりになりやすく、余韻も静かで、きれいに消えて行きます。暫くは、美山錦を追い掛けていましたが、最近はひとごこち米も追い掛けています。
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新着酒でご紹介した「竹雀」とは違い、あづまみねは食に寄り添う感じです。それも昨日今日からではなく、もう何十年も一緒のような寄り添い方をするかのように、引き手と押し手を心得ています。
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特に出汁料理と合わせるとその本懐を知ることができます。洋風料理でも膨らみ方を楽しませます。
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小理屈よりもまずは一杯。あなたもぜひこの機会にお試しください。[2025.01.21]
▼参考サイト
吾妻嶺酒造(azumamine_brewery)
I felt a hint of spring today. It’s still the coldest time of the year, but if you stand on your tiptoes, you can see the beginning of spring in sight. I’m Imai, a self-proclaimed representative of drinkers and a member of the Oishii Sake Club.
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How much rice is produced by Azumamine Sake Brewery? It’s certainly not that large.
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330 bottles of that arrived at Koyama Shoten, and I received the 50th one.
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The careful craftsmanship of the sake is evident in the balance of rice flavor and acidity, which prioritizes drinkability. Since the number of bottles produced is small, it’s not everywhere. But if you see it, it’s one to drink.
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I think flavor is the process from the top note to the back note. If you’re wondering what that is, and you’re interested in sake, please look into it.
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Miyama Nishiki tends to produce an elegant finish with a sense of transparency, and the aftertaste is quiet and fades away beautifully. For a while, I was chasing Miyamanishiki, but recently I’ve also been chasing Hitogokochi rice.
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Unlike “Takesuzume,” which we introduced in our new releases, Azumamine feels like it’s a companion to food. And it’s not just something that’s been around for a while, it knows how to pull and push, as if it’s been with us for decades.
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You can especially discover its true purpose when paired with dashi dishes. It’s also fun to watch it rise even in Western-style dishes.
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Rather than delving into theory, try a glass first. Take this opportunity to give it a try. [2025.01.21]
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How much rice is produced by Azumamine Sake Brewery? It’s certainly not that large.
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330 bottles of that arrived at Koyama Shoten, and I received the 50th one.
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The careful craftsmanship of the sake is evident in the balance of rice flavor and acidity, which prioritizes drinkability. Since the number of bottles produced is small, it’s not everywhere. But if you see it, it’s one to drink.
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I think flavor is the process from the top note to the back note. If you’re wondering what that is, and you’re interested in sake, please look into it.
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Miyama Nishiki tends to produce an elegant finish with a sense of transparency, and the aftertaste is quiet and fades away beautifully. For a while, I was chasing Miyamanishiki, but recently I’ve also been chasing Hitogokochi rice.
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Unlike “Takesuzume,” which we introduced in our new releases, Azumamine feels like it’s a companion to food. And it’s not just something that’s been around for a while, it knows how to pull and push, as if it’s been with us for decades.
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You can especially discover its true purpose when paired with dashi dishes. It’s also fun to watch it rise even in Western-style dishes.
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Rather than delving into theory, try a glass first. Take this opportunity to give it a try. [2025.01.21]
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