[飲みたい新着酒 #104:積善 純米吟醸 超辛口 ベゴニア酵母]

1080_飲んでおこう


日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


長野県下唯一の花酵母蔵「積善 純米吟醸 超辛口 ベゴニア酵母」


関東地方も梅雨に入り掛けていますね。ショーケースの曇り止めを施さなければならなくなってきました。自称・飲兵衛代表、おいしい酒倶楽部の今井です。

今年、3月29日(土)におこなわれた「八王子花街日本酒めぐり」で、桑都テラスで即売会をおこなった際に、来場していただいた来福酒造の藤村氏。花酵母の世界では一目置かれる存在であることを伝えられなかったことは非常に残念でした。

来福酒造はすべてを花酵母で醸す蔵として、日本酒業界では知らない人がいないほどの蔵元。その蔵元で修業を積んだ九代目・飯田一基氏が蔵に戻ってから、積善はすべて花酵母で醸しています。

花酵母は「東京農業大学短期大学部醸造学科酒類学研究室では、より個性豊かで特徴ある酵母を求めて研究を重ね、たどりついたのが自然界に咲く花の糖に集まる酵母を分離培養した「花酵母」です。数多の花から酵母を分離させ、清酒酵母に適した酵母を育成してきました。(From website)」という背景を持ち、積み重ねられた研鑽の下、醸し続けられています。

その結果、日本酒度+18でありながら、キレる味わいの中に香りと米の旨味を垣間見せる技術で醸されています。言わば、自然界の微生物の力を活かした酒造りが飲み手に贈る味わいと言えるでしょう。

つまり、飲み手はその時々のお酒という作品の検証者であり、語り継ぐものとしての権利が与えられているということになります。

その渾身の一杯を、あなたもぜひこの機会にお試しください。
 


西飯田酒造店(長野市篠ノ井)


The rainy season is almost here in the Kanto region. It’s time to apply anti-fogging coating to our display cases. I’m Imai from Oishii Sake Club, a self-proclaimed representative of drinkers.

This year, on Saturday, March 29th, we held a sales event at the Mulberry Town Terrace during the “Hachioji Kagai Sake Tour.” Fujimura from Raifuku Sake Brewery visited us. It was a shame that we couldn’t convey to him that he is a respected name in sake brewing with flower yeast.

Raifuku Sake Brewery is a brewery that is known to everyone in the sake industry, as it brews everything with flower yeast. Since the ninth generation owner, Iida Kazuki, who trained at the brewery, returned to the brewery, Sekizen has been brewing everything with flower yeast.

Flower yeast is “Flower yeast is a yeast that gathers around the sugar of flowers that bloom in nature, which was isolated and cultured at the Tokyo University of Agriculture Junior College’s Department of Brewing Liquor Science Laboratory after extensive research in search of yeast with more unique characteristics. We have isolated yeast from many flowers and cultivated yeast suitable for sake yeast. (From website)” and have been brewing it with accumulated training.

As a result, even though it has a sake meter value of +18, it is brewed with a technique that gives a glimpse of the aroma and umami of rice in a crisp taste. In other words, it is a taste that sake brewing that utilizes the power of microorganisms in nature gives to the drinker.

In other words, the drinker is the examiner of the work of sake at that time, and is given the right to pass it on.

Please take this opportunity to enjoy a cup of this masterpiece.

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