
日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
食中酒から食仲酒へ進化「綿屋 冬綿 純米酒 雄町」
[綿屋 冬綿 純米酒 雄町]
秋はどこへ行ったやらって思っていますが、すっかり冬色になって来ましたね。八王子にも「雪虫」が飛んでいるそうです。私もきょう、11月25日(火)に飛んでいる姿を見ました。おいしい酒倶楽部の今井です。
・
熟々思うのですが、酒造りは水の選びが大事だと。白露垂珠を醸す竹の露酒造は地下300m、武勇は170m、今回ご紹介する綿屋は蔵から3キロ離れた山中から引いている銘水「小僧山水(こぞうさんすい)」で醸しています。
・
この「3キロ」とは、八王子駅と西八王子駅が2.4キロですから、それ以上長い距離を引っ張っているということになります。
・
この「小僧山水」は硬度がやや高く、醗酵が強めながらも、柔らかな酒質となるそうです。結果、日本酒度-3という数字を出していますが、見事なまでにすっきりとした飲み心地が楽しめます。
・
そして、この酵母は蔵付き酵母を「綿屋酵母」と呼んでおり、大正初期に使われていた「蔵付き酵母」を分離・培養したもので、狙うところの「食中酒、さらに進めて、料理と仲睦まじい食仲酒に至る」に合致。
・
雄町と綿屋酵母と小僧山水の組み合わせの妙味を、あなたもぜひこの機会にお試しください。(2025.11.25)
秋はどこへ行ったやらって思っていますが、すっかり冬色になって来ましたね。八王子にも「雪虫」が飛んでいるそうです。私もきょう、11月25日(火)に飛んでいる姿を見ました。おいしい酒倶楽部の今井です。
・
熟々思うのですが、酒造りは水の選びが大事だと。白露垂珠を醸す竹の露酒造は地下300m、武勇は170m、今回ご紹介する綿屋は蔵から3キロ離れた山中から引いている銘水「小僧山水(こぞうさんすい)」で醸しています。
・
この「3キロ」とは、八王子駅と西八王子駅が2.4キロですから、それ以上長い距離を引っ張っているということになります。
・
この「小僧山水」は硬度がやや高く、醗酵が強めながらも、柔らかな酒質となるそうです。結果、日本酒度-3という数字を出していますが、見事なまでにすっきりとした飲み心地が楽しめます。
・
そして、この酵母は蔵付き酵母を「綿屋酵母」と呼んでおり、大正初期に使われていた「蔵付き酵母」を分離・培養したもので、狙うところの「食中酒、さらに進めて、料理と仲睦まじい食仲酒に至る」に合致。
・
雄町と綿屋酵母と小僧山水の組み合わせの妙味を、あなたもぜひこの機会にお試しください。(2025.11.25)
金の井酒造(宮城県栗原市)
[Wataya Fuywata Junmai Sake Omachi]
・
I wonder where autumn has gone, but winter colors are already here. Apparently, snow bugs are flying around Hachioji, too. I saw one today, Tuesday, November 25th. This is Imai from the Delicious Sake Club.
・
I’ve always thought that choosing the right water is crucial in sake brewing. Takeno Tsuyu Brewery, which brews Hakurosuishu, is 300 meters underground, Buyu is 170 meters, and Wataya, which we’ll introduce today, uses the famous “Kozo Sansui” water, drawn from the mountains 3 kilometers from the brewery.
・
This “3 kilometers” refers to the 2.4 kilometers between Hachioji Station and Nishi-Hachioji Station, so the water has traveled a greater distance than that.
・
This “Kozo Sansui” water has a slightly higher hardness, which produces a stronger fermentation, but still produces a softer sake. As a result, the sake has a sake meter value of -3, but remains beautifully refreshing and enjoyable to drink.
・
The yeast used here is called “Wataya Yeast,” a brewery yeast that was isolated and cultivated from the “brewery yeast” used in the early Taisho period, perfectly matching the goal of “a sake to be enjoyed with meals, and even further, as a sake that pairs harmoniously with food.”
・
Please take this opportunity to try the exquisite combination of Omachi rice, Wataya Yeast, and Kozo Sansui.(2025.11.25)
・
I wonder where autumn has gone, but winter colors are already here. Apparently, snow bugs are flying around Hachioji, too. I saw one today, Tuesday, November 25th. This is Imai from the Delicious Sake Club.
・
I’ve always thought that choosing the right water is crucial in sake brewing. Takeno Tsuyu Brewery, which brews Hakurosuishu, is 300 meters underground, Buyu is 170 meters, and Wataya, which we’ll introduce today, uses the famous “Kozo Sansui” water, drawn from the mountains 3 kilometers from the brewery.
・
This “3 kilometers” refers to the 2.4 kilometers between Hachioji Station and Nishi-Hachioji Station, so the water has traveled a greater distance than that.
・
This “Kozo Sansui” water has a slightly higher hardness, which produces a stronger fermentation, but still produces a softer sake. As a result, the sake has a sake meter value of -3, but remains beautifully refreshing and enjoyable to drink.
・
The yeast used here is called “Wataya Yeast,” a brewery yeast that was isolated and cultivated from the “brewery yeast” used in the early Taisho period, perfectly matching the goal of “a sake to be enjoyed with meals, and even further, as a sake that pairs harmoniously with food.”
・
Please take this opportunity to try the exquisite combination of Omachi rice, Wataya Yeast, and Kozo Sansui.(2025.11.25)
#おいしい酒倶楽部 #金の井酒造 #綿屋 #冬綿 #綿屋酵母 #小僧山水 #宮城酒 #Delicious_Sake_Club #kanenoi_brewery #wataya #fuyuwata #wataya_yeast #kozo_sansui #miyagi_sake


