[飲みたい新着酒 #045:御前酒 菩提酛 にごり酒 ライト]

1080_飲んでおこう


日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


菩提酛蔵が醸す「御前酒 菩提酛 にごり酒 ライト」

御前酒 菩提酛 にごり酒 ライト


たまには真面目なこと言うこともある、自称・日本酒の飲み手代表、今井です。

菩提酛に触れることで、日本酒の歴史が学べることになります。下部にそのURLを記載しておきますので、詳しく知りたい方はそちらをご覧ください。

ここでは岡山雄町にこだわり、菩提酛でのみ醸している辻本店が醸したこのお酒についてご案内、ご紹介したいと思います。

酸性の強い「そやし水」が土台を作っていると考えているのですが、この強弱によって、菩提酛の仕上がりが変わってくるのではないかと「想像」しています。

だから、辻本店の日本酒のラインナップは実に幅広い。そこにこのライトの登場。アルコール度数13度。ライトの呼び名通り、実に飲み心地の良い仕上がりです。

紆余曲折があって菩提酛に辿り着いた人と、いきなり菩提酛に触れた人。大きな差ができると思います。が、このライトをいただいた人は、これからも菩提酛を飲みたいと思う、そんな爽やかで、柔らかで、飲みやすい仕上がりです。

日本酒が世界酒になろうとしている中で、菩提酛の良さを伝えることができ、広げられる力がある可能性にあふれた1本と言えるでしょう。

日本酒を語るなら飲んでおくべき1本。そして、菩提酛の系譜を知っていただきたい。現在の日本酒に至るまでの道筋の片鱗を知ることができることでしょう。

あなたもぜひこの機会にお試しください。


▼知っておきたい菩提酛のお話
菩提酛研(Bodaimoto-ken:Bodaimoto Institutes)
https://bodaimoto.org/
SAKE Street
https://sakestreet.com/ja/media/what-are-bodaimoto-and-mizumoto

▼御前酒 辻本店(ごぜんしゅ つじほんてん)
https://www.gozenshu.co.jp/


I’m Imai, a self-proclaimed representative of Japanese sake drinkers, and I sometimes say serious things.

By touching Bodhimoto, you will be able to learn about the history of sake. The URL is listed at the bottom, so if you want to know more, please take a look there.

Here we would like to introduce you to this sake brewed by Tsujimoto Honten, which is particular about Okayama Omachi and brews only Bodhimoto.

I believe that the highly acidic “Soyashi Water” forms the base, but I “imagine” that the finish of Bodhimoto changes depending on its strength.

That’s why Tsujimoto store’s sake lineup is truly wide-ranging. That’s where this light comes in. Alcohol content: 13%. As the light name suggests, it has a really pleasant finish.

There are those who have had various experiences with sake before arriving at Bodhimoto, and those who suddenly came into contact with Bodhimoto. I think it can make a big difference. However, those who receive this light will want to continue drinking Bodhimoto in the future, with a refreshing, soft, and easy-to-drink finish.

With Japanese sake on the verge of becoming a world sake, it can be said that this is a bottle that is full of potential and has the power to spread the word and convey the goodness of Bodhimoto.

If you’re talking about Japanese sake, this is one bottle you should drink. Also, I would like you to know the genealogy of Bodhimoto. You will be able to get a glimpse of the path that led to today’s sake.

Please take this opportunity to try it out.

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