[飲みたい新着酒 #061:産土 穂増 五農醸 kawamatsuri]

1080_飲んでおこう


日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


こだわり抜いた水と大地と菌と微生物「産土 穂増 五農醸」

産土 五農醸


島根県の開春酒造が出した酒名から覚えたのですが「九夏三伏」。九夏は:夏季90日のことで、三伏は夏の最も暑い時期。たまには日本語も勉強しないと忘れそうな今井です。

さて、今回ご紹介する「産土 穂増 五農醸」とは
1.菊池川流域で栽培された穂増
2.生酛仕込みで自然の乳酸菌で醸す
3.無農薬ですべての生き物を豊かにする
4.無施肥で土を豊かにして菌や微生物を育てる
5.木桶を使って日本酒の味わいを深める

今回は夏の発売、また熊本水遺産のひとつになっていることもあって、副題にkawamatsuriと命名。こだわり抜いた菌と微生物からお酒を醸し出すということから農耕祭禮にも当て嵌めています。

控えめな香り、微細な甘さと繊細な酸が口内で膨らみ、余韻を残す後味の仕立て。魚介類よりも、脂の良さを持つ熊本のあか牛ステーキ、ハンバーグと相性が良さそうです。※当店ではあか牛ハンバーグです。

暑さを乗り切るひとつとして、おいしさを楽しみながら召し上がってみてください。
[2024.08.06]


▼参考サイト
花の香酒造・産土(Hana no Ka Brewery, Ubusuna)


I learned it from the name of the sake released by Kaishun Sake Brewery in Shimane Prefecture, “Kyuka Sanpuku.” Kyuka means 90 days of summer, and Sanpuku is the hottest part of summer. I’m Imai, and I need to study Japanese sometimes, or I’ll forget.

So, what is “Ubusuna Homase Gonojo” that I’m going to introduce this time?
1. Homase grown in the Kikuchi River basin
2. Brewed with natural lactic acid bacteria using the kimoto method
3. No pesticides, enriching all living things
4. No fertilizer, enriching the soil and cultivating bacteria and microorganisms
5. Using wooden barrels to deepen the flavor of the sake

This time, it was released in the summer, and it is also one of the Kumamoto Water Heritage, so the subtitle is “kawamatsuri”. It fits in with the agricultural rituals, as the sake is brewed from carefully selected bacteria and microorganisms.

It has a subtle aroma, subtle sweetness and delicate acidity that swells in the mouth, leaving a lingering aftertaste. It goes better with Kumamoto’s Akaushi(beef) steak and hamburger steak, which has good fat content, than seafood. *We serve Akaushi(beef) hamburger steak at ours.

Please enjoy its deliciousness as one way to survive the summer heat.
[2024.08.06]

#おいしい酒倶楽部 #花の香酒造 #産土 #穂増米 #生酛仕込み #木桶 #lactic_acid #ubusuna #dericioussakeclub #homase_rice #hana_no_ka_brewery #kumamoto_sake


0426349710在庫の有無はお電話でご確認ください。