日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
牡蠣殻を使って栽培した里海米「神心 純米吟醸 熟成原酒 中取り」
秋雨なのでしょうか? 雨は嫌いです。自称・飲み手代表の今井です。
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岡山県浅口市にある嘉美心酒造。米の旨味を巧みに引き出すことを信条とするブランド「嘉美心」と、2013年に創業100年を契機に次世代に向けて立ち上げた新ブランド「神心」があります。どちらも音としては「かみこころ」。
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米の旨味を巧みに引き出して、自制の利いた上立ち香をもつ「嘉美心」と、やや華やぐ香りを楽しませながらも、米の旨味を引き出すことに長けた「神心」。前者は静かなる余韻を楽しませる大人の飲み口で、後者は日本酒初心者が目を輝かせる飲み心地が優先。
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思うに、日本酒の良さはどこにあるのかを常に考えている蔵元なのだろうと勝手に推測しています。言わば、そこに杜氏の哲学が存在するのではないかと。
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上品なだけでも、上質なだけでも違う。華やかだったり、自制が利いているだけでも違う。杯を返した後に残る余韻。それを考えての醸し技なのでしょう。
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このお酒は耳慣れない「里海米」という特殊なお米を使っています。牡蠣殻を細かく砕いて、田んぼに捲き、ミネラルが多い土壌にして、良質で力強いお米を育てられたものを使用。そのため、お酒自体に硬さを感じさせながらも、張りがあり、弾力さえ感じる飲み心地です。他に類を見ない飲み口。
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評価は飲み手が下すもの。醸し人はそれをなぜかと考えて、次に活かすもの。そんな言葉が聞こえてきそうな飲み口です。あなたもぜひこの機会にお試しください。[2024.09.24]
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岡山県浅口市にある嘉美心酒造。米の旨味を巧みに引き出すことを信条とするブランド「嘉美心」と、2013年に創業100年を契機に次世代に向けて立ち上げた新ブランド「神心」があります。どちらも音としては「かみこころ」。
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米の旨味を巧みに引き出して、自制の利いた上立ち香をもつ「嘉美心」と、やや華やぐ香りを楽しませながらも、米の旨味を引き出すことに長けた「神心」。前者は静かなる余韻を楽しませる大人の飲み口で、後者は日本酒初心者が目を輝かせる飲み心地が優先。
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思うに、日本酒の良さはどこにあるのかを常に考えている蔵元なのだろうと勝手に推測しています。言わば、そこに杜氏の哲学が存在するのではないかと。
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上品なだけでも、上質なだけでも違う。華やかだったり、自制が利いているだけでも違う。杯を返した後に残る余韻。それを考えての醸し技なのでしょう。
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このお酒は耳慣れない「里海米」という特殊なお米を使っています。牡蠣殻を細かく砕いて、田んぼに捲き、ミネラルが多い土壌にして、良質で力強いお米を育てられたものを使用。そのため、お酒自体に硬さを感じさせながらも、張りがあり、弾力さえ感じる飲み心地です。他に類を見ない飲み口。
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評価は飲み手が下すもの。醸し人はそれをなぜかと考えて、次に活かすもの。そんな言葉が聞こえてきそうな飲み口です。あなたもぜひこの機会にお試しください。[2024.09.24]
▼参考サイト
嘉美心酒造
Is it autumn rain? I hate rain. I’m Imai, a self-proclaimed representative drinker.
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Kamikokoro Sake Brewery is located in Asakuchi City, Okayama Prefecture. They have a brand called “Kamikokoro” that believes in skillfully bringing out the flavor of rice, and a new brand called “Kamikokoro” that was launched in 2013 for the next generation to mark the 100th anniversary of the company’s founding. The kanji are different, but both are pronounced “kamikokoro”.
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Kamikokoro skillfully brings out the flavor of rice and has a restrained top note, while “Kamikokoro” excels at bringing out the flavor of rice while offering a slightly gorgeous aroma. The former is a mature drink that leaves a quiet aftertaste, while the latter prioritizes a drinking experience that will make sake novices’ eyes light up.
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I guess that they are a brewery that is always thinking about what makes sake good. In other words, I think that the philosophy of the master brewer is there.・
It’s different just to be elegant or high quality. It’s different just to be gorgeous or restrained. The aftertaste that lingers after you turn the cup over. The brewing technique must have been designed with that in mind.
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This sake uses a special type of rice called “Satoumi rice,” which you may not be familiar with. Oyster shells are crushed into small pieces, rolled up in rice paddies, and used to create mineral-rich soil, which grows high-quality, strong rice. Therefore, while the sake itself feels hard, it is firm and even bouncy to drink. A mouthfeel like no other.
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The evaluation is made by the drinker. The brewer must think about why and use it in the next drink. It’s a mouthfeel that makes you feel like you can hear those words. Please take this opportunity to try it. [2024.09.24]
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Kamikokoro Sake Brewery is located in Asakuchi City, Okayama Prefecture. They have a brand called “Kamikokoro” that believes in skillfully bringing out the flavor of rice, and a new brand called “Kamikokoro” that was launched in 2013 for the next generation to mark the 100th anniversary of the company’s founding. The kanji are different, but both are pronounced “kamikokoro”.
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Kamikokoro skillfully brings out the flavor of rice and has a restrained top note, while “Kamikokoro” excels at bringing out the flavor of rice while offering a slightly gorgeous aroma. The former is a mature drink that leaves a quiet aftertaste, while the latter prioritizes a drinking experience that will make sake novices’ eyes light up.
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I guess that they are a brewery that is always thinking about what makes sake good. In other words, I think that the philosophy of the master brewer is there.・
It’s different just to be elegant or high quality. It’s different just to be gorgeous or restrained. The aftertaste that lingers after you turn the cup over. The brewing technique must have been designed with that in mind.
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This sake uses a special type of rice called “Satoumi rice,” which you may not be familiar with. Oyster shells are crushed into small pieces, rolled up in rice paddies, and used to create mineral-rich soil, which grows high-quality, strong rice. Therefore, while the sake itself feels hard, it is firm and even bouncy to drink. A mouthfeel like no other.
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The evaluation is made by the drinker. The brewer must think about why and use it in the next drink. It’s a mouthfeel that makes you feel like you can hear those words. Please take this opportunity to try it. [2024.09.24]
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