[飲みたい新着酒 #084:花巴 水酛×水酛 にごり生酒2024BY]

1080_飲んでおこう


日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


解放された酸を味わう「花巴 水酛×水酛 にごり生酒2024BY」

花巴 水酛×水酛 にごり生酒2024BY


日本酒を飲めば飲むほど、その深遠な世界に導かれてしまう。それはあなたの好奇心がプラス方向に伸びているからです。自称・飲兵衛の代表、おいしい酒倶楽部の今井です。

日本酒にはさまざまな有機酸が含まれており、それらが絡み合って味わいを造り出しています。造り手は始終、その有機酸を「あるべき姿」に導いて、醸造責任者(杜氏)が思う方向へと酒を醸していきます。

奈良県吉野町、吉乃川の畔に美吉野醸造があります。風光明媚な場所にあり、既に50年を経た吉野杉の麹室で「酸を解放する」造りをおこない、日本でも独特な味わいを醸しています。

その中で生まれたさまざまな経験則が息づいて、造り毎にその経験則を活かして、興味深い味わいのお酒を送り出しています。

その1本がこれ。幅のある味わいは有機酸の中でも乳酸を活かした仕立てにしたことで、リンゴジュースなのかと思えるような、瑞々しく、米の旨味と甘さ、酸の働きによる後味の良さを楽しませてくれます。

水酛を仕込み水に使ったことで実現ができたとのことですが、数多の経験則がその方法を選ばせたのだろうと思います。言わば、実力蔵の本領が発揮された1本と言えるでしょう。

日本酒の世界観を広げるためにも、あなたもぜひこの機会にお試しください。[2025.1.7]


▼参考サイト
美吉野醸造(miyoshino_brewery)


The more you drink sake, the more you are drawn to its profound world. This is because your curiosity is growing in a positive direction. I am Imai from Oishii Sake Club, a self-proclaimed drinker.

Sake contains various organic acids, which combine to create the flavor. The brewer guides the organic acids to the “ideal form” and brews the sake in the direction that the brewer (the master brewer) envisions.

Miyoshino Brewery is located on the banks of the Yoshino River in Yoshino Town, Nara Prefecture. Located in a scenic location, they use a 50-year-old Yoshino cedar koji room to “release the acidity,” brewing sake that is unique even in Japan.

The various rules of thumb that were born from this experience live on, and they use them in each brew to produce sake with interesting flavors.

This is one of them. The wide range of flavors is achieved by making use of lactic acid, one of the organic acids, and the fresh taste is almost like apple juice, with the umami and sweetness of the rice and a pleasant aftertaste due to the acidity.

This was achieved by using mizumoto as the brewing water, and I think their many experiences led them to choose this method. In other words, this is a bottle that shows the true talents of a skilled brewery.

Please take this opportunity to try it and broaden your view of the world of sake.

[2025.1.7]

#おいしい酒倶楽部 #美吉野醸造 #花邑 #水酛 #奈良酒 #dericioussakeclub #miyoshino_brewery #hanamura #mizumoto #nara_sake


0426349710在庫の有無はお電話でご確認ください。