日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
蔵開き用の1本「矢野 山廃 KJS(貴醸酒)」
葉桜になる前に夏が来たと謳わせていただきました。自称・飲兵衛の代表、おいしい酒倶楽部の今井です。
・
佐賀県には23の蔵元があり、このお酒を醸す矢野酒造は鹿島市にあり、他にも鍋島、光武、幸姫、馬場と、全部で5つの酒蔵があります。蔵元の街と言っても過言ではありません。
・
その中で、蔵開き用に醸された貴醸酒がこのお酒。名称のKJSとはKIJOUSHUを意味します。貴醸酒とは、商標の関係上、貴醸酒協会に加盟していないと使用することはできません。そのため、KJSとしています。
・
麹米に雄町、掛米は等外米の山田錦を使って、佐賀酵母で醸しています。そのためか、貴醸酒に見られる重さがなく、香りも果実香華やかに、酸の働きによる切れの良さが楽しめます。
・
瓶内二次発酵の良さも手伝って、軽やかな飲み口からきれいな後味まで、外連見なく上品な味わいを楽しませてくれます。
・
蔵開き用というだけでなく、この先も醸していただきたいと思えるほど、いただきたい1本です。あなたもぜひこの機会にお試しください。
・
佐賀県には23の蔵元があり、このお酒を醸す矢野酒造は鹿島市にあり、他にも鍋島、光武、幸姫、馬場と、全部で5つの酒蔵があります。蔵元の街と言っても過言ではありません。
・
その中で、蔵開き用に醸された貴醸酒がこのお酒。名称のKJSとはKIJOUSHUを意味します。貴醸酒とは、商標の関係上、貴醸酒協会に加盟していないと使用することはできません。そのため、KJSとしています。
・
麹米に雄町、掛米は等外米の山田錦を使って、佐賀酵母で醸しています。そのためか、貴醸酒に見られる重さがなく、香りも果実香華やかに、酸の働きによる切れの良さが楽しめます。
・
瓶内二次発酵の良さも手伝って、軽やかな飲み口からきれいな後味まで、外連見なく上品な味わいを楽しませてくれます。
・
蔵開き用というだけでなく、この先も醸していただきたいと思えるほど、いただきたい1本です。あなたもぜひこの機会にお試しください。
I’ve proclaimed that summer has come before the cherry blossoms have fallen. I’m Imai from the Oishii Sake Club, a self-proclaimed representative of drinkers.
・
There are 23 breweries in Saga Prefecture, and Yano Shuzo, which brews this sake, is located in Kashima City, along with five other breweries in total: Nabeshima, Mitsutake, Sachihime, and Baba. It’s no exaggeration to say that Saga Prefecture is a city of breweries.
・
Among them, this sake is a Kijoshu brewed for the opening of the brewery. The name KJS stands for KIJOUSHU. Due to trademark restrictions, Kijoshu cannot be used unless you are a member of the Kijoshu Association. That’s why it’s called KJS.
・
The koji rice is Omachi, and the rice used is Yamada Nishiki, which is a higher-grade rice, and it is brewed with Saga yeast. Perhaps because of this, it doesn’t have the heaviness that you would expect from Kijoshu, and the aroma is fruity and gorgeous, and you can enjoy the sharpness that comes from the acidity.
・
Thanks to the excellent secondary fermentation in the bottle, this sake has a light mouthfeel and a clean aftertaste, allowing you to enjoy a refined taste without any pretense.
・
This is not just a sake for the opening of the brewery, but one that you will want to continue brewing in the future. Please take this opportunity to try it.
・
There are 23 breweries in Saga Prefecture, and Yano Shuzo, which brews this sake, is located in Kashima City, along with five other breweries in total: Nabeshima, Mitsutake, Sachihime, and Baba. It’s no exaggeration to say that Saga Prefecture is a city of breweries.
・
Among them, this sake is a Kijoshu brewed for the opening of the brewery. The name KJS stands for KIJOUSHU. Due to trademark restrictions, Kijoshu cannot be used unless you are a member of the Kijoshu Association. That’s why it’s called KJS.
・
The koji rice is Omachi, and the rice used is Yamada Nishiki, which is a higher-grade rice, and it is brewed with Saga yeast. Perhaps because of this, it doesn’t have the heaviness that you would expect from Kijoshu, and the aroma is fruity and gorgeous, and you can enjoy the sharpness that comes from the acidity.
・
Thanks to the excellent secondary fermentation in the bottle, this sake has a light mouthfeel and a clean aftertaste, allowing you to enjoy a refined taste without any pretense.
・
This is not just a sake for the opening of the brewery, but one that you will want to continue brewing in the future. Please take this opportunity to try it.
#おいしい酒倶楽部 #矢野酒造 #矢野貴醸酒 #貴醸酒 #雄町米 #等外山田錦米 #佐賀酒 #佐賀酵母 #dericioussakeclub #yano_brewery #kjs #omachi_rice #yamadanishiki_rice #saga_sake