[飲みたい新着酒 #103:あべ YASOGIN SAKE α / β]

1080_飲んでおこう


日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


あべ流貴醸酒の考え方「あべ YASOGIN SAKE α / β」

あべ YASOGIN SAKE α & β醸造シーケンス

「その他の醸造酒」が面白くなってきましたね。自称・呑兵衛の代表、おいしい酒倶楽部の今井です。

新潟県柏崎市の阿部酒造と新潟県上越市の越後薬草のコラボで誕生したこのお酒。基本的には「雑酒」なのですが、貴醸酒製法と同様の考え方、添加タイミングで造っています。

YASOGIN SAKE αは留仕込みの時にYASOGINを加え、YASOGIN βはYASOGIN αを30日間発酵させて、上槽前にYASOGINを加えたものです。

自社で造った蒸留酒(焼酎)を加えることは「日本酒」と呼ぶことはできますが、自社外の蒸留酒を加える場合は「雑酒」となります。そのため、YASOGIN SAKEとなった次第です。ですので、貴醸酒製法に似た醸造ですが、貴醸酒ではありません。

さて、その味わいはというと、既に柱焼酎仕込みということで登場した「あべプラス」があります。それが越後薬草が造ったYASOGINに変えたことで、味わいは複雑さを増し、口内では甘さと酸味になって膨らみます。が、抜群にきれいな後味が訪れます。

クラフト酒ではホップが活躍しています。ならば、いっそ、YASOGINだったらどうなんだということ、越後薬草の関係者も「FOMALHAUT」が気に入っていたということで実現したコラボ。

進化を続ける「阿部酒造」の立ち位置が絶妙に興味深いと思います。飲み手も日本酒がこうあるべきという既成概念に縛られることなく、ご自身が召し上がって好きだと思えるお酒を探す機会を持つべきでしょう。あなたもぜひこの機会にお試しください。


阿部酒造(新潟県柏崎市)
越後薬草(新潟県上越市)


“Other brewed alcohol” is getting interesting. I’m Imai from Oishii Sake Club, a self-proclaimed representative of drinkers.

This sake was born from a collaboration between Abe Shuzo in Kashiwazaki City, Niigata Prefecture, and Echigo Yakuso in Joetsu City, Niigata Prefecture. It is basically a “miscellaneous sake,” but it is made with the same concept and timing of addition as the Kijoshu method.

YASOGIN SAKE α is made by adding YASOGIN during the distillation process, and YASOGIN β is made by fermenting YASOGIN α for 30 days and adding YASOGIN before the pressurization process.

Adding distilled alcohol (shochu) made in-house can be called “sake,” but adding distilled alcohol from a different company makes it “miscellaneous sake.” That’s why it became YASOGIN SAKE. So, although it is brewed in a similar way to the Kijoshu method, it is not Kijoshu.

As for the taste, there is already “Abe Plus,” which has been introduced as a hashira shochu brewing method. By switching to YASOGIN made by Echigo Yakusou, the flavor becomes more complex, expanding in the mouth with sweetness and sourness. But it leaves an exceptionally clean aftertaste.

Hops play an important role in craft sake. So, why not try YASOGIN? The people at Echigo Yakusou also liked FOMALHAUT, so this collaboration was realized.

I think the position of Abe Sake Brewery, which continues to evolve, is exquisitely interesting. Drinkers should also have the opportunity to find a sake that they themselves like, without being bound by preconceived notions of what sake should be. Please take this opportunity to try it yourself.

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