日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
更なる高みを目指す「弐式 TYPE:X 純米吟醸 無濾過原酒」
暑いですね。京都はもっと暑いそうです。祇園祭の後まつりが始まるということもあって、賑わっているようです。八王子まつりは、8月1日(金)~3日(日)までの三日間。おいしい酒倶楽部は「涼み処」としてお使いください。
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国政も、お祭りも、陣頭に立つ人が肝要。今回のお酒を醸している原酒造のトップは、市場変化をしっかり捉えて、これからの日本酒がどうあるべきかを考えていらっしゃる、と思えるような日本酒開発を手懸けています。
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その1本がこのお酒「弐式 TYPE:X 純米吟醸 無濾過原酒」。弐式が登場したときは、どこまで追い求めるかと思ったのですが、今年で4年目になり、これまでの醸造技術が積み重ねられていると思える仕上がりです。
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ベースにG74新潟酵母を使い、味わいを支える酵母(進化系酒母四段酵母)としてN7新潟酵母を使っています。「柏崎から日本各地、世界へつながる日本酒にしていく」という狙いがあるようです。
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その味わいは召し上がっていただくことが一番ですが、これまでの弐式に磨きを掛けて、多層的な甘さと酸の働きによる味わいの魅力を伝え、爽やかでもコクのある飲み心地を楽しませてくれます。
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当世の「甘酸の世界」と違いをつけることは難しいと思いますが、ひと言で言って、惹きつけられる甘酸の世界。弐式の持つ世界観がより具現化してきたと言えるでしょう。
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大きな酒蔵がフットワーク良く「仕事」をする。トップの気概、杜氏の哲学が噛み合った酒蔵。そこから生み出される日本酒が実に興味深いと思わされる1本です。[2025.07.22]
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国政も、お祭りも、陣頭に立つ人が肝要。今回のお酒を醸している原酒造のトップは、市場変化をしっかり捉えて、これからの日本酒がどうあるべきかを考えていらっしゃる、と思えるような日本酒開発を手懸けています。
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その1本がこのお酒「弐式 TYPE:X 純米吟醸 無濾過原酒」。弐式が登場したときは、どこまで追い求めるかと思ったのですが、今年で4年目になり、これまでの醸造技術が積み重ねられていると思える仕上がりです。
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ベースにG74新潟酵母を使い、味わいを支える酵母(進化系酒母四段酵母)としてN7新潟酵母を使っています。「柏崎から日本各地、世界へつながる日本酒にしていく」という狙いがあるようです。
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その味わいは召し上がっていただくことが一番ですが、これまでの弐式に磨きを掛けて、多層的な甘さと酸の働きによる味わいの魅力を伝え、爽やかでもコクのある飲み心地を楽しませてくれます。
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当世の「甘酸の世界」と違いをつけることは難しいと思いますが、ひと言で言って、惹きつけられる甘酸の世界。弐式の持つ世界観がより具現化してきたと言えるでしょう。
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大きな酒蔵がフットワーク良く「仕事」をする。トップの気概、杜氏の哲学が噛み合った酒蔵。そこから生み出される日本酒が実に興味深いと思わされる1本です。[2025.07.22]
原酒造(新潟県柏崎市)
[Nishiki TYPE:X Junmai Ginjo Unfiltered Genshu]
It’s hot, isn’t it? Apparently Kyoto is even hotter. It’s bustling because the festival starts after the Gion Festival. The Hachioji Festival is for three days, from August 1st (Friday) to 3rd (Sunday). Please use the Oishii Sake Club as a place to cool off.
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Whether it’s national politics or festivals, the person at the forefront is essential. The head of Hara Sake Brewery, which is brewing this sake, is firmly aware of market changes and is developing sake that makes you think he is thinking about what sake should be like in the future.
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One of those sakes is this “Nishiki TYPE:X Junmai Ginjo Unfiltered Genshu”. When Nishiki was released, I wondered how far they would go, but this year marks the fourth year, and the finished product seems to be the result of the accumulation of brewing techniques so far.
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The base is made with G74 Niigata yeast, and N7 Niigata yeast is used as a yeast (fourth stage evolved yeast starter) that supports the taste. It seems that the aim is to “make a sake that connects Kashiwazaki to all parts of Japan and the world.”
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The best way to experience the taste is to try it, but by refining the previous Nishiki, it conveys the charm of the taste due to the multi-layered sweetness and acidity, and allows you to enjoy a refreshing yet rich drinking experience.
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It is difficult to distinguish it from the “world of sweet and sour” of today, but in a word, it is a world of sweet and sour that is attractive. It can be said that the world view of Nishiki has become more embodied.
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A large sake brewery that “works” with good footwork. A sake brewery where the spirit of the top and the philosophy of the master brewer come together. This is a bottle that makes you think that the sake produced there is really interesting. [2025.07.22]
It’s hot, isn’t it? Apparently Kyoto is even hotter. It’s bustling because the festival starts after the Gion Festival. The Hachioji Festival is for three days, from August 1st (Friday) to 3rd (Sunday). Please use the Oishii Sake Club as a place to cool off.
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Whether it’s national politics or festivals, the person at the forefront is essential. The head of Hara Sake Brewery, which is brewing this sake, is firmly aware of market changes and is developing sake that makes you think he is thinking about what sake should be like in the future.
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One of those sakes is this “Nishiki TYPE:X Junmai Ginjo Unfiltered Genshu”. When Nishiki was released, I wondered how far they would go, but this year marks the fourth year, and the finished product seems to be the result of the accumulation of brewing techniques so far.
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The base is made with G74 Niigata yeast, and N7 Niigata yeast is used as a yeast (fourth stage evolved yeast starter) that supports the taste. It seems that the aim is to “make a sake that connects Kashiwazaki to all parts of Japan and the world.”
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The best way to experience the taste is to try it, but by refining the previous Nishiki, it conveys the charm of the taste due to the multi-layered sweetness and acidity, and allows you to enjoy a refreshing yet rich drinking experience.
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It is difficult to distinguish it from the “world of sweet and sour” of today, but in a word, it is a world of sweet and sour that is attractive. It can be said that the world view of Nishiki has become more embodied.
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A large sake brewery that “works” with good footwork. A sake brewery where the spirit of the top and the philosophy of the master brewer come together. This is a bottle that makes you think that the sake produced there is really interesting. [2025.07.22]
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