[飲みたい新着酒 #114:片野桜 THEORY 02 直汲み 山廃貴醸酒]

1080_飲んでおこう


日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


挑戦的な思考が生んだ「片野桜 THEORY 02 直汲み 山廃貴醸酒」

片野桜 THEORY 02 直汲み 山廃貴醸酒 ★


クリエイティブとは創造性豊かな産物でなければならないと考えている、自称・呑兵衛の代表、おいしい酒倶楽部の今井です。

今回は実に興味深い1本をご案内します。大阪府交野市私部、大阪府は読めるけれど、その次は?更にその先は?と難読漢字の自治体のひとつとして紹介されている「かたのし きさべ」にある山野酒造。

このお酒、貴醸酒です。しかも山廃仕込み。留仕込みには超辛口の生原酒を使ったそうです。結果、複雑味が増して、飲み心地の良さを追求するというよりも、食と合わせることでの膨らみに期待ができる仕上がりになっています。

だから、パイナップルが一番興味深い膨らみを見せて、スッキリと消えて行く味わいの良さが楽しめました。そして、オイルサーディンのおかかがけ。苦味に変わるかと思った甘さがスッキリした飲み口に変化して、味を整えて消えて行く。微かに後味に苦味を感じさせたものの、それがまた大人しめの苦味だから綺麗に感じるほど。

どこまで酒母の設計で企てたのか分かりませんが、六号酵母の片鱗を垣間見せながらも、片野桜ならではの旨味と酸の働きを楽しませてくれる仕上がりになっています。「貴醸酒かぁ~」ではなく、この貴醸酒の魅力を体験してみることをお勧めします。あなたもぜひこの機会にお試しください。[2025.08.05]


山野酒造(大阪府交野市)


[Katano Sakura THEORY 02 Directly Squeezed Yamahai Kijoshu]
I’m Imai from the Oishii Sake Club, a self-proclaimed drinker and representative who believes that creativity is a product of abundant creativity.

Today, I’d like to introduce a truly interesting bottle. Yamano Sake Brewery is located in Kissabe, Katano City, Osaka Prefecture, a region known for its difficult-to-read kanji characters. While Osaka Prefecture is easy to read, what comes next? And what’s beyond that?

This sake is a kijoshu. And it’s brewed using the Yamahai method. Apparently, an extra-dry unpasteurized sake was used for the final brewing. The result is a sake with a complex flavor, and rather than focusing on a pleasant drinking experience, it’s one that promises to develop when paired with food.

That’s why the pineapple showed the most interesting development, and I enjoyed the refreshing flavor as it faded away. And then there were the oil sardines with bonito flakes. The sweetness, which I thought would turn bitter, transformed into a clean mouthfeel, balancing out the flavor and fading away. There’s a slight bitterness in the aftertaste, but it’s a more subdued bitterness that feels refreshing.

I’m not sure how much of this was planned in the design of the yeast starter, but the result is one that allows you to enjoy the umami and acidity unique to Katano Sakura while also showing a glimpse of the No. 6 yeast. I recommend experiencing the appeal of this kijoshu rather than just thinking, “Oh, it’s a kijoshu.” I hope you’ll take this opportunity to try it. [2025.08.05] 

#おいしい酒倶楽部 #山野酒造 #片野桜 #セオリー2 #貴醸酒 #六号酵母 #大阪酒 #Delicious_Sake_Club #yamano_brewery #katano_sakura #theory2 #number6_yeast #kijoshu #osaka_sake


0426349710在庫の有無はお気軽にお電話でご確認ください。