[飲みたい新着酒 #134:射美 吟撰 槽場 無濾過生原酒]

1080_飲んでおこう


日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


今年のキックオフ「射美 吟撰 槽場 無濾過生原酒」


射美 吟撰 槽場 無濾過生原酒

[射美 吟撰 槽場 無濾過生原酒]
乾燥しています。日本酒を召し上がってください。肌が潤います。なぜでしょう?アミノ酸の5-ALAのお陰なのでしょうか、謎です。おいしい酒倶楽部の今井です。

「日本で一番小さい蔵元」と自虐的なキャッチを蓋にまで書き込んでいる杉原酒造。年明け早々に四代目・杉原庄司氏がこの世を去り、残された五代目・慶樹(よしき)氏が総代として醸した初めてのお酒となります。

父との間でできなかったことの後悔が裏ラベルに書かれていますが、人は後悔という念をズルズルと引き摺って生きていくものです。そのひとつが増えたこと考えていただき、精進していただければと思って止まない私がいます。

特別な酒米である揖斐の誉を使って醸す射美。召し上がったことがない方には判りづらいと思いますが、甘めなお酒で、その甘さが余韻を残すことなく綺麗に消えて行く仕立て。それはまるで庄司さんのようだなと改めて思わされました。

庄司さんにしても伝えたいことがもっとあったことだろうと思います。しかし、それは既に計る由もなし。それも受け止めて生きていく、醸していかなければならない宿命。慶樹さんもそれは十二分に分かっていらっしゃることでしょう。

その意味を含めて「キックオフ」。杉原慶樹杜氏の時代の開幕です。その最初の1本を、あなたもぜひこの機会にお試しください。[2025.12.16]


杉原酒造(岐阜県揖斐郡大野町)


[Ibi Ginsen Tanka unfiltered raw unprocessed sake]
My skin feels dry. Try some sake. It moisturizes my skin. Why? Perhaps it’s the amino acid 5-ALA, but it’s a mystery. This is Imai from the Oishii Sake Club.

Sugihara Sake Brewery even has the self-deprecating tagline “Japan’s smallest brewery” inscribed on the lid. Fourth-generation owner Shoji Sugihara passed away early this year, and this is the first sake brewed by the remaining fifth-generation owner, Yoshiki Sugihara, as head brewer.

On the back label, he expresses his regrets about things he wasn’t able to do with his father, and regrets are something we carry with us through life. I hope that this new addition will encourage him to think about these things and work hard to achieve them.

Ibi is brewed using the special sake rice Ibi no Homare. It may be difficult for those who haven’t tried it to understand, but it’s a sweet sake, with a sweetness that fades away cleanly without leaving a lingering aftertaste. When I sipped it from the sake cup, I was reminded once again that it was just like the fourth-generation owner, Shoji Sugihara.

I’m sure Shoji had more to say. But that is no longer possible. It’s our destiny to accept that and continue to live and brew. I’m sure Yoshiki understands that very well.

This “kickoff” includes that meaning. It marks the beginning of the era of Yoshiki Sugihara as Master Brewer. Please take this opportunity to try the first bottle. [2025.12.16]

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