日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
竹葉+赤武の「竹葉 能登を醸す 純米酒 in 赤武」
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鳳珠酒造組合には、石川県酒造組合連合会に所属する蔵元33蔵のうち、11蔵が入っていました。その大半が半壊、全壊で、能登町にある数馬酒造も津波の浸水に遭ってしまいました。
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しかし、契約農家の方々が栽培してくれた能登のお米を無駄にできないとあちこちの知り合い蔵に頼んで、仕様書なるものを渡し、醸して貰った日本酒です。その第二弾が赤武酒造が醸したこれ。
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竹葉の名前ながらも赤武酒造らしさがしっかりと窺える味わいです。形としては「委託醸造」ですが、間違いなく赤武酒造の竹葉。
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造り手には造り手の解釈があり、飲み手には飲み手の解釈があるということでしょう。
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秋からは数馬酒造も稼働したいと聞き及んでいます。その意味ではこれは1回限りの竹葉となることでしょう。その意味では、飲んでおかなければならない1杯。
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あなたが1杯召し上がると、250円が寄付されます。あなたもぜひこの機会にお試しください。
The Hosu Sake Brewing Association includes 11 of the 33 breweries that belong to the Ishikawa Prefecture Sake Brewers Association. Most of them were partially or completely destroyed, and Kazuma Sake Brewery in Noto Town was also flooded by the tsunami.
However, we couldn’t waste the Noto rice that our contracted farmers had grown, so we asked various breweries we knew about, gave them a specification document, and had them brew this sake. This is the second of those, brewed by Akabu Sake Brewery.
Although it has the name Takeha, the taste is clearly characteristic of Akabu Sake Brewery. It is “contract brewed” in terms of form, but it is definitely Takeha from Akabu Sake Brewery.
It’s just that each brewer has their own interpretation, and each drinker has their own interpretation.
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I have heard that Kazuma Sake Brewery plans to start operating from autumn. In that sense, this will be a one-off Takeha. In that sense, it’s a drink you have to try.
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For every glass you drink, 250 yen will be donated. Please take this opportunity to try it.
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