
日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
ついに体系化された「仙禽 モダン 肆式 貴醸酒 無濾過生原酒」

[仙禽 モダン 肆式 貴醸酒 無濾過生原酒]
あれこれお酒のタイプがある中で、私は貴醸酒が好きかもしれません。おいしい酒倶楽部の今井です。
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株式会社せんきんの製造コンセプトが「江戸返り」を謳い、その造りを変えて、ついに体系化できたかなと思ったら、新たな肆式(よしき)という検索するとご回答が並びそうな名称で登場して来ました。しかも、貴醸酒で、無濾過生原酒。
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杜氏の哲学とは、製造責任者の考え方であり、醸しの哲学とは、技法の哲学であると言葉遊びを位置付けて考えています。そして、ここで登場して来たのは「零式:生酒」「壱式:火入れ」「弐式:おりがらみ」「参式:発泡原酒」であるとのこと。
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しかし、今回は敢えて「肆式:貴醸酒(無濾過生原酒)」としてきたわけです。ちょっと話が違わなくないかと思いながらも先に進めます。
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貴醸酒で、無濾過生原酒?疑問もありますが、匠の技には文句が付けようがないので、その飲み口に話をまとめると、実に香ばしく、甘美で、切れの良い酸の味わいを持つ、上品な飲み心地。ひと言で言えば、素晴らしい!英語で言えば、Splendid!仏語ならば、Merveilleux!
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この貴醸酒は、侮れない。あなたもぜひこの機会にお試しください。(2025.11.04)
あれこれお酒のタイプがある中で、私は貴醸酒が好きかもしれません。おいしい酒倶楽部の今井です。
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株式会社せんきんの製造コンセプトが「江戸返り」を謳い、その造りを変えて、ついに体系化できたかなと思ったら、新たな肆式(よしき)という検索するとご回答が並びそうな名称で登場して来ました。しかも、貴醸酒で、無濾過生原酒。
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杜氏の哲学とは、製造責任者の考え方であり、醸しの哲学とは、技法の哲学であると言葉遊びを位置付けて考えています。そして、ここで登場して来たのは「零式:生酒」「壱式:火入れ」「弐式:おりがらみ」「参式:発泡原酒」であるとのこと。
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しかし、今回は敢えて「肆式:貴醸酒(無濾過生原酒)」としてきたわけです。ちょっと話が違わなくないかと思いながらも先に進めます。
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貴醸酒で、無濾過生原酒?疑問もありますが、匠の技には文句が付けようがないので、その飲み口に話をまとめると、実に香ばしく、甘美で、切れの良い酸の味わいを持つ、上品な飲み心地。ひと言で言えば、素晴らしい!英語で言えば、Splendid!仏語ならば、Merveilleux!
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この貴醸酒は、侮れない。あなたもぜひこの機会にお試しください。(2025.11.04)
株式会社せんきん(栃木県さくら市)
[Senkin Modern Yoshiki Kijoshu Unfiltered Raw Sake]
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Of all the different types of sake, I think I might like kijoshu. This is Imai from the Oishii Sake Club.
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Senkin Co., Ltd. touts its “Edo-gaeri” (return to Edo) manufacturing concept, and just when I thought they’d finally systematized it after changing the way they make it, a new name, “Yoshiki,” has appeared, a name that seems like it would yield a lot of answers if you searched for it. And it’s kijoshu, unfiltered unpasteurized sake.
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I think the philosophy of the toji is the way of thinking of the person in charge of production, and the philosophy of brewing is the philosophy of technique, and I position it as a play on words. And so, what has emerged here is “Zero-shiki: unpasteurized sake,” “Ichi-shiki: pasteurized sake,” “Nishiki: origarami (pasteurized sake with origarami),” and “San-shiki: sparkling sake.”
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However, this time I’ve deliberately chosen “Yoshiki: kijoshu (unfiltered unpasteurized sake).” I think that this is a bit off topic, but I’ll move forward.
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Kijoshu, unfiltered unpasteurized sake? While I have my doubts, there’s no way to fault the craftsmanship, so to sum up the taste, it’s truly fragrant, sweet, and has a crisp acidity, making it an elegant drink. In one word, it’s wonderful! In English, it’s Splendid! In French, it’s Merveilleux!
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This precious sake is not to be underestimated. I hope you’ll take this opportunity to try it.(2025.11.04)
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Of all the different types of sake, I think I might like kijoshu. This is Imai from the Oishii Sake Club.
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Senkin Co., Ltd. touts its “Edo-gaeri” (return to Edo) manufacturing concept, and just when I thought they’d finally systematized it after changing the way they make it, a new name, “Yoshiki,” has appeared, a name that seems like it would yield a lot of answers if you searched for it. And it’s kijoshu, unfiltered unpasteurized sake.
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I think the philosophy of the toji is the way of thinking of the person in charge of production, and the philosophy of brewing is the philosophy of technique, and I position it as a play on words. And so, what has emerged here is “Zero-shiki: unpasteurized sake,” “Ichi-shiki: pasteurized sake,” “Nishiki: origarami (pasteurized sake with origarami),” and “San-shiki: sparkling sake.”
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However, this time I’ve deliberately chosen “Yoshiki: kijoshu (unfiltered unpasteurized sake).” I think that this is a bit off topic, but I’ll move forward.
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Kijoshu, unfiltered unpasteurized sake? While I have my doubts, there’s no way to fault the craftsmanship, so to sum up the taste, it’s truly fragrant, sweet, and has a crisp acidity, making it an elegant drink. In one word, it’s wonderful! In English, it’s Splendid! In French, it’s Merveilleux!
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This precious sake is not to be underestimated. I hope you’ll take this opportunity to try it.(2025.11.04)
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