日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
鳳凰美田 米光 BEIKO
暑いですね、おいしい酒倶楽部の今井です。
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鳳凰美田蔵から出された「150周年アニバーサリー限定酒」がこれ。渡船米と山田穂米の2本セットとなっています。
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新潟で酒造業を営んでいた 初代創業者・小林米蔵が江戸時代に徳川家より招致され、日光東照宮の守護として日光の入口である例幣使街道(れいへいしかいどう)の美田村(みたむら)で酒造りを始めたことで鳳凰美田が生まれます。
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米光は創業銘柄で、当時の資料が文献として遺っていたことで、今回のみの限定記念商品「ONLY THIS TIME ANNIVERSARY LIMITED」として誕生。
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原料米の選定に当たっては、招聘された当時に酒米として栽培されていた徳川家の「鳥居米」を土台として考え、山田錦の親米である「渡舟米」と「山田穂米」で醸しましたとのこと。
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【渡船バージョン Black&White】
原材料:渡船2号
精米歩合:50%
アルコール分:15~16%
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鳳凰美田蔵から出された「150周年アニバーサリー限定酒」がこれ。渡船米と山田穂米の2本セットとなっています。
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新潟で酒造業を営んでいた 初代創業者・小林米蔵が江戸時代に徳川家より招致され、日光東照宮の守護として日光の入口である例幣使街道(れいへいしかいどう)の美田村(みたむら)で酒造りを始めたことで鳳凰美田が生まれます。
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米光は創業銘柄で、当時の資料が文献として遺っていたことで、今回のみの限定記念商品「ONLY THIS TIME ANNIVERSARY LIMITED」として誕生。
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原料米の選定に当たっては、招聘された当時に酒米として栽培されていた徳川家の「鳥居米」を土台として考え、山田錦の親米である「渡舟米」と「山田穂米」で醸しましたとのこと。
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【渡船バージョン Black&White】
原材料:渡船2号
精米歩合:50%
アルコール分:15~16%
【山田穂バージョン Pink&White】
原材料:山田穂
精米歩合:50%
アルコール分:15~16%
The hot days continue. This is Imai from the delicious sake club.
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This is the [150th anniversary limited sake] issued by Phoenix Mitakura. It is a two-piece set of Wataribune rice and Yamadaho rice.
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Kobayashi Yonezo, the first founder of a sake brewery in Niigata, was invited by the Tokugawa family during the Edo period to serve as the guardian of Nikko Toshogu Shrine in Mitamura on the Reiheishi Kaido, which is the entrance to Nikko. Houou Mita was born by starting sake brewing in .
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BEIKO was the company’s founding brand, and since the materials from that time have survived as literature, it was born as a limited edition commemorative product “ONLY THIS TIME ANNIVERSARY LIMITED”.
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When selecting the raw material rice, we considered the Tokugawa family’s “Torii rice”, which was cultivated as sake rice at the time of the invitation, as a foundation, and brewed with “Wataribu rice” and “Yamadaho rice”, which are the parent rice of Yamada Nishiki. He said he did.
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[WATARIBUNE version Black & White]
Ingredients:WATARIBUNE No. 2
Rice polishing ratio:50%
Alcohol content:15~16%
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This is the [150th anniversary limited sake] issued by Phoenix Mitakura. It is a two-piece set of Wataribune rice and Yamadaho rice.
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Kobayashi Yonezo, the first founder of a sake brewery in Niigata, was invited by the Tokugawa family during the Edo period to serve as the guardian of Nikko Toshogu Shrine in Mitamura on the Reiheishi Kaido, which is the entrance to Nikko. Houou Mita was born by starting sake brewing in .
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BEIKO was the company’s founding brand, and since the materials from that time have survived as literature, it was born as a limited edition commemorative product “ONLY THIS TIME ANNIVERSARY LIMITED”.
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When selecting the raw material rice, we considered the Tokugawa family’s “Torii rice”, which was cultivated as sake rice at the time of the invitation, as a foundation, and brewed with “Wataribu rice” and “Yamadaho rice”, which are the parent rice of Yamada Nishiki. He said he did.
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[WATARIBUNE version Black & White]
Ingredients:WATARIBUNE No. 2
Rice polishing ratio:50%
Alcohol content:15~16%
[YAMADAHO version Pink & White]
Ingredients:YAMADAHO
Rice polishing ratio:50%
Alcohol content:15~16%
#おいしい酒倶楽部 #鳳凰美田 #米光 #hououbiden #beiko