日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.
造り手と飲み手をグッドバイブスでつなぐ総乃寒菊4酒
今週は暑い日が続きます。八王子は平均34度ぐらい。自称・飲み手代表の今井です。
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寒菊銘醸は大きく分けて、飲み手を魅了するために醸す総乃寒菊、九十九里の海をテーマにしたOCEAN99、限定酒シリーズとして醸されているOccasional、県内のみで販売する地元限定酒の松尾自慢で構成されています。
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この4種類は総乃寒菊で、千葉県をメインテーマに据えて、県内産米を使い、「Identity=存在証明」、「Adapt=適応」、「New Sensation=新感覚」、「Blue Sapphire=真心」を表現しています。
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Identity=存在証明は、50%精米の「総の舞米」で醸し、Adapt=適応も50%精米の「ふさこがね米」、New Sensation=新感覚を表現する米は精米歩合90%のコシヒカリ米を使用し、Blue Sapphire=真心に使用した酒米は、50%精米の山田錦と五百万石。
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飲み手はそのお酒を楽しむことが第一ですが、2杯目からは作り手の気持ちを理解しようとし始めます。だからこそ、判りやすい味、違いが表現されている総乃寒菊が好評を博すのでしょう。
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心の中にある思いと飲み心地が共振し、そこに生まれるグッドバイブス(いい感じぃ~と意訳)を楽しめたことで、好印象を持つことができます。やがて、それが好評価となって蔵元に戻っていく。
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なぜなら、酔えば良いのなら、どんなお酒でも良いのだから。でも、余韻を楽しむならば、お気に入りとなったお酒が一番でしょう。
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杜氏の哲学があるように、飲み手の哲学もあって良いのだろうと思わせる仕上がりです。あなたもぜひこの機会にお試しください。
[2024.07.23]
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寒菊銘醸は大きく分けて、飲み手を魅了するために醸す総乃寒菊、九十九里の海をテーマにしたOCEAN99、限定酒シリーズとして醸されているOccasional、県内のみで販売する地元限定酒の松尾自慢で構成されています。
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この4種類は総乃寒菊で、千葉県をメインテーマに据えて、県内産米を使い、「Identity=存在証明」、「Adapt=適応」、「New Sensation=新感覚」、「Blue Sapphire=真心」を表現しています。
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Identity=存在証明は、50%精米の「総の舞米」で醸し、Adapt=適応も50%精米の「ふさこがね米」、New Sensation=新感覚を表現する米は精米歩合90%のコシヒカリ米を使用し、Blue Sapphire=真心に使用した酒米は、50%精米の山田錦と五百万石。
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飲み手はそのお酒を楽しむことが第一ですが、2杯目からは作り手の気持ちを理解しようとし始めます。だからこそ、判りやすい味、違いが表現されている総乃寒菊が好評を博すのでしょう。
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心の中にある思いと飲み心地が共振し、そこに生まれるグッドバイブス(いい感じぃ~と意訳)を楽しめたことで、好印象を持つことができます。やがて、それが好評価となって蔵元に戻っていく。
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なぜなら、酔えば良いのなら、どんなお酒でも良いのだから。でも、余韻を楽しむならば、お気に入りとなったお酒が一番でしょう。
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杜氏の哲学があるように、飲み手の哲学もあって良いのだろうと思わせる仕上がりです。あなたもぜひこの機会にお試しください。
[2024.07.23]
▼参考サイト
寒菊銘醸(Kankiku Brewery)
総乃寒菊(Fusa no Kankiku)
Hot weather continues this week. The average temperature in Hachioji is about 34 degrees. I’m Imai, a self-proclaimed representative drinker.
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Kankiku Meijo is broadly divided into Fusa no Kankiku, brewed to fascinate drinkers, OCEAN99, themed on the ocean of Kujukuri, Occasional, brewed as part of a limited series, and Matsuo Jiman, a local limited edition sake sold only within the prefecture.
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These four varieties are Fusa no Kankiku, and are based on the main theme of Chiba Prefecture, using rice grown in the prefecture, and express “Identity”, “Adapt”, “New Sensation”, and “Blue Sapphire”.
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Identity is brewed with 50% polished “Sou no Mai rice”, Adapt is brewed with 50% polished “Fusakogane rice”, New Sensation is brewed with 90% polished Koshihikari rice, and Blue Sapphire is brewed with 50% polished Yamada Nishiki and Gohyakumangoku.
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The drinker’s first priority is to enjoy the sake, but from the second glass onwards they start to try to understand the brewer’s feelings. That’s why Fusa no Kankiku, which has an easy-to-understand taste and expresses differences, is so popular.
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The thoughts in your heart resonate with the drinking experience, and you can enjoy the good vibes that are born from that, which gives you a good impression. Eventually, this positive evaluation is returned to the brewery.
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Because any kind of sake is fine as long as it gets you drunk. But if you want to enjoy the aftertaste, a good sake that you have become a favorite is the best.
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Just as the master brewer has his own philosophy, the drinker’s philosophy should also be there. This is your chance to try it.
[2024.07.23]
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Kankiku Meijo is broadly divided into Fusa no Kankiku, brewed to fascinate drinkers, OCEAN99, themed on the ocean of Kujukuri, Occasional, brewed as part of a limited series, and Matsuo Jiman, a local limited edition sake sold only within the prefecture.
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These four varieties are Fusa no Kankiku, and are based on the main theme of Chiba Prefecture, using rice grown in the prefecture, and express “Identity”, “Adapt”, “New Sensation”, and “Blue Sapphire”.
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Identity is brewed with 50% polished “Sou no Mai rice”, Adapt is brewed with 50% polished “Fusakogane rice”, New Sensation is brewed with 90% polished Koshihikari rice, and Blue Sapphire is brewed with 50% polished Yamada Nishiki and Gohyakumangoku.
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The drinker’s first priority is to enjoy the sake, but from the second glass onwards they start to try to understand the brewer’s feelings. That’s why Fusa no Kankiku, which has an easy-to-understand taste and expresses differences, is so popular.
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The thoughts in your heart resonate with the drinking experience, and you can enjoy the good vibes that are born from that, which gives you a good impression. Eventually, this positive evaluation is returned to the brewery.
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Because any kind of sake is fine as long as it gets you drunk. But if you want to enjoy the aftertaste, a good sake that you have become a favorite is the best.
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Just as the master brewer has his own philosophy, the drinker’s philosophy should also be there. This is your chance to try it.
[2024.07.23]
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