[飲みたい新着酒 #064:笑四季 MONSOON 貴醸酒 古式生酛 山田錦]

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日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


山田錦の良さを軸に甘酸の世界を構築「笑四季 MONSOON」

笑四季 MONSOON 貴醸酒 古式生酛 山田錦版


八王子は陽が暮れると秋が忍び足でやって来ています。今宵もおいしい日本酒を召し上がっていますか?自称・日本酒好き代表の今井です。

竹島さんに訊いてみたい。なぜ、激情を想起させる「MONSOON」と命名したのかと。

「甘さが紡ぎ出す耽美の世界」を魅せるということで醸されている貴醸酒。吟吹雪米と山田錦米の2種類があります。今回は山田錦版。ラベルは引き続き浮世絵師の東學氏が描いたもの。

貴醸酒とは貴醸酒協会に入らないと名乗れないことになっています。造りは留仕込みの時に水の代わりに日本酒を入れることで、甘さと酸を研ぎ澄ませます。それによって描かれる日本酒観は驚かされるものがあります。

だから、あてにはパイナップル、梅びしお、チーズならばブリーやゴーダ、逆に熟成2ヶ月ぐらいのミモレットなども良いでしょう。当店ではシャインマスカットも合わせます。

秋の夜長にふさわしいお酒としてお勧めさせていただきます。また、このお酒も温度が上がると表情が変わります。東學氏の描く女性が微笑んだら、それは飲み過ぎです。

あなたの日本酒に対する好奇心を鷲掴みにする味わいを、あなたもぜひこの機会にお試しください。
[2024.08.27]


▼参考サイト
笑四季酒造 MONSOON


In Hachioji, autumn creeps in as the sun sets. Are you enjoying some delicious sake tonight? I’m Imai, a self-proclaimed representative sake lover.

I’d like to ask Takeshima-san why he named it “MONSOON,” which evokes passion.

This is Kijoshu, brewed to show “a world of aesthetics spun by sweetness.” There are two types, Ginfubuki rice and Yamada Nishiki rice. This time it’s the Yamada Nishiki version. The label is again drawn by ukiyo-e artist Azuma Manabu.

You can’t call yourself Kijoshu unless you join the Kijoshu Association. The brewing process involves adding sake instead of water during the brewing process, which sharpens the sweetness and acidity. The view of sake that is portrayed this way is astonishing.

So, pineapple, plum bisio, cheese such as brie or gouda, or conversely, Mimolette aged for about two months would be good. We also pair it with Shine Muscat.

We recommend this as a drink suitable for the long autumn nights. This drink also changes its expression as the temperature rises. If the woman drawn by Azuma Manabu smiles, you have drunk too much.

Take this opportunity to try the taste that will grab your curiosity about sake.
[2024.08.27]

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