[飲みたい新着酒 #058:酒井酒造の呑みの市シリーズ5酒]

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日本酒は一期一会です。季節に合わせてさまざまな日本酒が入荷して、飲まれて、消えて行きます。飲む機会をなくしたとき、来年まで待っていただくことになります。ここでは店主が召し上がっていただきたいと思う日本酒をご紹介しています。
Sake is a once-in-a-lifetime opportunity. Various kinds of sake arrive according to the season, are drunk, and disappear. When you lose the chance to drink, you will have to wait until next year. Here, we introduce sake that the owner would like you to try.


あなたの日本酒に対する好奇心を刺激する呑みの市シリーズ5酒

呑みの市シリーズ


夏酒を燗すると魅力ある味わいになることに気付きました。暑い夏にへこたれそうな、自称・飲み手代表の今井です。

今回は五橋呑みの市(試験醸造祭)のご紹介。
1)PA:IN 純米大吟醸 パーイン
ジュール方式で火入れをして、甘酸の世界観を広島酵母で広げた研究酒。
2)MIZUCHI 純米大吟醸 生酒
杜氏を目指す若手が醸した呑みの市の中では一番人気の仕上がりです。
3)JOJOJO 醸醸仕込
ワイン酵母仕込みの清酒を仕込に使用した貴●酒仕立ての濃密な甘味が魅力。
4)KUMA:N 山廃純米酒
雄町を熊本酵母で醸して、上槽後にジュール方式で火入れをし、1年熟成。
5)KOJI 55 純米酒 濃厚仕込み
R3BY、麹歩合55%、-3度の冷蔵庫で瓶保存して、丸みのある濃厚酒を実現。

酒井酒造が毎年おこなっている試験醸造酒の頒布会「呑みの市」。10種類のさまざまな特徴あるお酒の中から、酒販店が気に入ったお酒を仕入れるドラフト方式。

いずれも造り手にも、飲み手にも良い影響を与えるための試験醸造酒です。きっとあなたの好奇心を刺激してくれることでしょう。ぜひこの機会にお試しください。

ちなみにラベルに書かれているローマ字を解読すると面白いことが判ります。ぜひ挑戦してください。
[2024.07.16]


▼参考サイト
酒井酒造(Tsuchida Brewery)
呑みの市詳細(Sake Brewery)


I noticed that summer sake has an appealing taste when warmed. I’m Imai, a self-proclaimed representative drinker who is likely to give up in the hot summer.

This time, I’d like to introduce the Gokyo “Nomi no Ichi” (Test Brewing Festival).

1) PA:IN Junmai Daiginjo Pa-in
A research sake that is pasteurized using the Joule method and expands the worldview of sweet and sour with Hiroshima yeast.

2) MIZUCHI Junmai Daiginjo Namasake
The most popular sake brewed by young people aiming to become master brewers.

3) JOJOJO Brewing
The rich sweetness of this sake made with wine yeast brewed in the Ki●shu style is its charm.

4) KUMA:N Yamahai Junmai
Omachi rice brewed with Kumamoto yeast, pasteurized using the Joule method after pressing, and aged for one year.

5)KOJI 55 Junmai Sake Rich Preparation
R3BY, 55% koji ratio, bottled and stored in a refrigerator at -3 degrees to produce a rich, rounded sake.

“Nomi no Ichi” is an annual event held by Sakai Sake Brewery to distribute test brewed sake. This is a draft method in which liquor stores purchase their favorite sake from 10 types of sake with various characteristics.

All of these test brewed sakes are designed to have a positive effect on both brewers and drinkers. They will surely stimulate your curiosity. Please take this opportunity to try them.

By the way, if you decipher the Roman letters written on the label, you will find something interesting. Please give it a try.
[2024.07.16]

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